Сечење колача на Духове испред цркве Покрова Пресвете Богородице у Београду 4. јуна 2012. Има ли лепшег сплета?

понедељак, 21. новембар 2016.

SUMMA CUM LAUDE српске културе?!


Својевремено сам била запрепашћена причама чланова ансамбла „Коло“ да поједине колеге добијају радна места са врло високим звањем, а да уопште немају школе за оно што би требало да значи такво место. Што је много важније – рекоше да уопште и не обављају посао за који имају звање. Питала сам како се називају та места, рекоше „етнокореолог“ и „фолклорни педагог“. Затражим од Ансамбла „Коло“ податке о томе колико школе имају стручњаци распоређени на нека радна места, колико времена проводе на том послу и колико за то примају плату од државе.

Први одговор који сам добила био је заправо ескивирање одговора. У канцелари Поверника за информације од јавног значаја рекоше ми да је начин на који је одговорено запањујући (ма, безобразлук) и да још нису у имали такав случај. Али – добих. Не све, наравно! Их, па како да дају?!


Да видимо шта би називи тих радних места у нормалном свету требало да значе, па ћемо после редом. Прво КОРЕОЛОГ.
„Корео“, реч настала од грчког "χορεία" (хореја) и означава играње у круг. Тога има у многим народима, није карактеристика само српског кола. „Логија“  (λογια, речи)  би могло да се прихвати као „урањање у Логос, у знање“, „изучавање“ или „наука“, Следствено томе, суфикс „лог“ би означавао научника који се бави одређеном темом, у овом случају кореографијом. Шта је „кореографија? То је уметност стварања и сценског постављања игре. Првобитно значење је било - записивање игре. Отуда оно „графи“, писање. Дакле, кореолог је научник који се бави изучавањем игре, при чему се изучавају и стварају играчки записи, којим се визуелно играчко кретање изражава вербално. „Етно“ је ознака за врсту игре коју корелог научно изучава.
Етнокореологија је млада наука. Јавља се половином ХХ века (1956) и врло је комплексна. Подразумева истовремено изучавање антропологије и етнографије, са једне стране, и музикологије и етномузикологије, с друге стране. Али то није само проучавање, ни пуко бележење игара, нити њихова каталогизација. Та наука треба да да одговор зашто људи играју и шта то значи; Па тек онда како изгледа игра, па њен развој од настанка до евентуалног нестанка, па уз коју музику, у каквој одећи, у каквим прилика, итд. Да нисам магистрирала на традиционалној култури, не бих ово знала. Нико то није ни тражио од мене, него сам штреберка :).
А шта је запослени на том радном месту у „Колу“ имао од стручне спреме? Имао је V степен – арт менаџер!!! У „Колу“ је било још „научника“ ове врсте. Ко је потписао овакав уговор о раду? Директор који је имао мање школе од овог? Изгледа да - да! како мање школе од овог, а директор националне институцеије? Па, ето тако...
Да ли је овај кореолог обављао овакве научне послове? Не. Није му било у опису послова! А пише да је радио у „истраживачко-припремном сектору“
Шта су му били радни задаци? (прескакаћу, не могу да се нервирам)
-         Постављање оригиналних кореографија (шта је поставио?!);
-   Давање стручног мишљења о понуђеним оригиналним кореографијама истакнутих кореграфа Ансамблу... (ког стручног мишљења?! Које је он струке, па да је стручан, који истакнути кореографи? Исто школовани?);
-     Организовање записивања кореографија, као и усвојених измена и адаптација. (Пажња: организовање, а не записивање! За записивање би морао да зна лабанотацију, или неко друго играчко писмо. А за измене и адаптације морао би да зна ауторско право, да би се знало шта сме да се мења, а шта се не сме. Јер, кореографија је ауторско дело, измена ауторског дела је – кривично дело, (погледати чл 198 Кривичног законика). Да ли је овде, уствари,  кривично дело стављено у систематизацију? :)

Е, сад – главно! Ово што пише даље у систематизацији је циркус
-         Организовање аудиција за проверу способности и знања за пријем у радни однос за приправнике, односно приправнике-волонтере.

Кореолог организује аудицију?!!! Како? Која је овде пословна логика, у ствари? Провериш му способност и знање на аудицији, пре него што га примиш? У реду. Како после полаже приправнички испит? Или тог испита више нема? Или је он трајно приправник? Па што се смејете, ја сам то затекла кад сам дошла. Били би доживотни "приправници", тако ми је то личило...

А тек ово приправник-волонтер! То је тек божанствено! Па, да л` игде на свету има волонтера на местима са бенефицираним радним стажом?! Шта је накнада за њихово угрожавање здравља тежином посла? Ја стварно никад нисам чула да постоји полицајац-волонтер, или рудар-волонтер!

`Ајмо даље конкретно:  колико пута годишње буде та аудиција. Кажу, два пута. Мада не знам зашто би била два пута. Која места се тиме попуњавају? Тим пре што (би требало да) се зна за колико играча у „Колу“ Министарство издваја пара. Добро. Дакле, етнокореолог дође на почетку и на крају обуке тих кандидата... Да ли то значи да ради четири пута годишње?! По колико времена?

На крају описа послова етнокореолога пише „Ради и друге послове по налогу Уметничког директора“.

Што му не наређује шеф тог Едукативног сектора коме припада, ако је реч о обуци приправника!? Или ту нема шефа? Или нема тог сектора? Формално можда – да. А јооој... (уздахнух). Па тај едукативни кадар ћу посебно да обрадим. Добила сам документ у коме пише да је један "фолклорни педагог" са Угоститељском школом, да л` кувар, или конобар...?! Еј, бре! Ај што сам ја била "Колов" "проблем", ама јесмо ли ми сви белесава нација? Па да неко може да нам каже да келнер може да буде педагог...?! Уметник може да буде без школе и да буде већи од шќолованог уметника. Али педагог...? То ћу посебно. Сад ћу да се вратим на кореолога. 

Пошто сам од „Кола“ добила допис у коме пише да нема доказа о аутентичности корака, шта је ЗАПРАВО радио етнокореолог? И уметнички директор?

АЛИ,  одједном - десио се обрт, та-та-та-та!

Нови директор, исто има школе колико и ја, 20. марта 2013. доставља етнокореологу понуду да ради на месту званом „референт за послове пласмана“ у сектору Маркетинг. Овај то усваја. Значи, има сектора Маркетинга...? Има и шефа тај сектор? Ахааа... Ја тражила податке о плати за лице задужено за маркетинг, они ми послали податке за ПР! Зашто су тако поступили, питам људе из „Кола“? Кажу да запосленик на радном месту шефа маркетинга није радио те послове, него се бавио набавком. А у налазу Буџетске инспекције нађене су повреде Закона о јавним набавкама... Тек са доласком новог директора, овог поменутог, који је сменио етнокореолога са Петим степеном стручне смене, урађено је нешто и са јавним набавкама... Читала сам, тек је то под знаком чуђења и питања... Не могу, бре, све да примим. Па и шеф књиговодства ради на радном месту "шеф књиговодства у маркетингу"! Тако је стварно названо то радно место.
Питала сам бивше колеге из „Кола“: „Па како, бре, то може?! Да има једно звање, а да ради друге послове?!“. А они кажу: „Па може... ако си дете директорове свастике“. А шта је то дете УОПШТЕ радило, ако је инспекција утврдила да је „Коло“ имало  проблема са јавном набавком, а дете имало звање везано за маркетинг? Питам, бре, питам! „Па има дете своју приватну агенцију за статисте“... „А плата? Колика је државна плата свастикином детету?!“. „Нико не зна, правилник је тајна!“, одговорише ми. Они мене неће да слажу, јер су ме они и звали да им помогнем...
Немам ништа против да неко има приватну фирму, а да ради у државној служби, ако нема сукоба интереса. Па добро, питам ја сад јавно – које је задатке давао и контролисао Шеф маркетинга бившем „етнокореологу“, кад је овај постао сарадник у Маркетингу, ако се ни шеф Маркетинга није бавио маркетингом, него набавкама?!? И то на начин који је утврдила Буџетска инспекција? А то утврдила сондирањем, не ревизијом...

И још једно питање везано за „кореолога“? Шта је од мог одласка из „Кола“ 2002. тај играч-певач радио док није постао „етнокореолог“? Конкретно питам: да ли му се уплаћивао бенефицирани радни стаж од мог одласка до постављања на место „етнокореолога“? У то време је могао такав стаж да стекне, према правилнику ПИО фонда, само ако је имао 52 концерта годишње! Да ли је имао 52 концерта годишње? Добро, није. Знам да није. Колико је имао? Ни један?! Сто?! Колико?
И на крају – плата! Колика је плата „етнокореолога“? Да упоредимо
Ево, рецимо:


Плате етнокореолога 2011/2012 - Кликнути на документ

Плате шефа књиговодства 2011/2012 - Кликнути на документ

Плате правника 2011/2012 - Кликнути на документ

Значи, неком тринаеста плата, а неком – ништа. Шта је критеријум за такву расподелу? И такав однос према запосленима? Одакле паре за толику разлику? Правница у децембру примила око 25.000 већу плату него следећег јануара?! Еј, људи, то је било пре пет година! Одакле то? Из буџета? Мазнуто од колега по петстотинак динара сваког месеца? (погледати тај текст, има ту и доказа о исплати плате од 578.000 динара) Одакле то? Зарадило „Коло“ концертима? У реду, ако је тако. Али, јесу ли ти који су то зарадили – добили толико?! 
И колико ли је тог децембра 2011. примио правник у Флихармонији, Народном музеју, Народној библиотеци Србије, СНП у Новом Саду...? А колико шефови књиговодства, и са којом школом? Можда је неко у тим установама  завршио и економски факултет? Колико данас има сестра у шок соби болнице "Свети Сава"? Данас, са све ноћним дежурствима? Еј, сироти људи... 

Кад би шефови књиговодства у установама културе знали да се ишло а турнеје да би поделили дневнице на лицу места... А и да су ишли људи који уопште не раде у „Колу“. Зашто су ишли? То је питање за Тужилаштво, не за мене.
Е, моји Колаши, моји драги Колаши – са овим сам се ја борила. С вашим парама из буџета. А оно што су после мог одласка делило на руке – то ви боље знате од мене... Срећом, знају то и државни органи.

Срећан вам Аранђеловдан, чувари традиције. Нека су вам у помоћ сви арханђели и све небеске силе! И нека вам је просто ваше огрешење душе.

ПС Јесу ли одјављене плате ових што су отишли у пензију? Не, не питам да ли су одјављени у пензионом и здравственом... То знам да јесу. Питам за буџет. Или простије да питам: да ли Министарство културе уплаћује "Колу" новац и за људе који су умрли или отишли у пензије? Ако издваја паре за то, да ли су попуњена та радна места и са колико школе? Ако нису попуњена сва та места, како се деле паре?